Geschiedenis van Barcelona

De geschiedenis van Barcelona gaat een hoop jaren terug. Het start ongeveer in de Bronstijd. Die dateert van 2300-800 v. Chr. Toentertijd vestigde de stam Laietani zich op de berg Montjuic. Deze stam behoorde toe aan de Kelten en aan de Berbers. Daarom heette ze ook wel de Kel-Ibersche stam.

Rond 230 v. Chr. was Barcelona in handen van de Carthagenen. Vanaf 133 v. Chr. kwamen de Romeinen naar Barcelona en namen de stad over. Barcelona kreeg toen de naam ‘Barcino’. Barcino werd door de Romeinen een belangrijk toegangsgebied naar het rijke zuiden. Door de Romeinen werd er in Barcino niet alleen Spaans, maar ook Catalaans gesproken. De Romeinen wisten precies waarom ze voor Barcino hadden gekozen. Barcino had in die tijd namelijk een strategische ligging. Ze lagen namelijk aan zee en in de beschutting van Collserola. Ook lag Barcino toentertijd tussen de twee rivieren; Llobregat en Besos.

Zo 400-500 na Christus werden de Romeinen verjaagd uit Barcino door verschillende Germaanse stammen. Ze werden verjaagd door de Vandalen, Alanen en de Sueven. De koning van Barcino werd toen de Gotische koning Athaulf. Hij wilde ervoor zorgen dat de handel zou verbeteren en dat de handel zich zou uitbreiden naar het zuiden. Ondanks de Germaanse stammen in Barcino beleef het Katholieke geloof en de Romeinse Barcino in stand. Na koning Athaulf kwam een nieuwe koning aan de macht in Barcino. Namelijk koning Recaredo I, hij was alleen voor het katholieke geloof en daarom verdwenen alle verschillen tussen de Goten en de oorspronkelijke bewoners. Onder zijn macht werden er vele nieuwe kerken gebouwd. Door een machtsstrijd tussen het koningshuis en de onafhankelijke adel verzwakte de macht van de Goten.

Zo 600-700 na Christus kwamen de Arabieren naar Barcelona. De macht van de Arabieren begon met het veroveren van Andalusië en later Catalonië. De macht van de Arabieren in Catalonië was van korte duur, want na 100 jaar verloren zij hun macht aan het Frankische Koningshuis.

Rond 713 kwamen de Moren aan de macht in Barcelona. Barcelona werd toen onderverdeeld in vele kleine straatjes.

De macht van de Moren was van korte duur en in 801 kwam de stad in handen van Karel de Grote. Tijdens het Frankische bewind kreeg Catalonië politieke onafhankelijkheid. Na een paar jaar kwam Wilfried de Harige aan de macht in Barcelona en die zorgde ervoor dat Catalonië één geheel werd. Barcelona werd toen ook de hoofdstad van Catalonië, doordat Wilfried de Harige in Barcelona ging wonen.

In het jaar 1137 gingen Barcelona en Aragon samen, omdat er een huwelijk plaatsvond tussen Ferdinand I van Aragon en Isabelle van Castillië. Hierdoor werd Barcelona een commercieel centrum en gingen ze concurreren met de Italiaanse havens. Onder het regime van Jaume I werden alle Arabieren van de eilanden in de Middellandse Zee verdreven en kwam dit in het beheer van Catalonië. Vanaf die tijd ging Catalonië onder meer handelszaken doen met Venetië, Athene, Beiroet, Genua en Tunis. In Barcelona werden er ook grote nieuwe gebouwen gemaakt en ook nieuwe stadsmuren. Onder de leiding van Jaume I werd onder andere de Salo de Tinell aan de Placa del Rei, de Santa Maria’s del Pi en del Mar gebouwd.

Vanaf 1400 ging het minder goed met Catalonië onder andere omdat de Pest uitbrak en er financiële crisissen ontstonden. Catalonië is uiteindelijk tot 1479 onafhankelijk geweest. Toen kwam Columbus weer terug en er ontstond er een heel ander Catalonië.

Op dat moment ontstond de Catalaanse Opstand die dateerde van 1640 tot 1651. Hierna ontstond de Spaanse Successieoorlog van 1706 tot 1714, hierdoor kwam een einde aan de onafhankelijkheid van heel Catalonië. Catalonië verloor al haar rechten en ook het Catalaans werd verboden.

In 1778 werd Catalonië steeds rijker doordat ze met Amerika gingen handelen. Daardoor ontstond de eerste industriële revolutie van Spanje. Toch ging het nog steeds slecht met Catalonië en in 1830 verviel bijna de Catalaanse cultuur en de taal, maar door het Europese romanticisme werd het toch in stand gehouden. Toen ontstond er een periode van dichters en schrijver (Renaissance) die de Catalaanse taal weer bekend wilde maken.

Sinds die tijd verloopt het eigenlijk weer beter met Barcelona. Zo werd Barcelona weer gezien als een belangrijke stad voor de politiek, de economie en voor de cultuur. Het werd weer een goed handelscentrum en de oude stadsmuren werden gesloopt en Barcelona werd flink uitgebreid. Barcelona werd als eerst uitgebreid met de wijk L’Eixample. Hierna werd Barcelona met nog een aantal omliggende dorpen uitgebreid. Ook maakte Barcelona kennis met nieuwe ideologieën, zoals Antoni Gaudi.

Dit tijdperk was maar van korte duur, want in begin van de jaren 1900 werd het weer onrustig in Barcelona. Er ontstond een massale immigratie naar Barcelona. De stad werd uitgebreid met een half miljoen mensen die allemaal de industrie ingingen. In 1919-1920 zakte de industrie van Barcelona weer helemaal in en ontstond er een grote golf van stakingen.

Dit was het begin van de Spaanse burgeroorlog die in 1936 ontstond. Hierdoor kwam er direct een einde aan de groei van Barcelona. De stad werd een aantal malen gebombardeerd en werd uiteindelijk veroverd door de dictator Francisco Franco. Er was niks meer over van de mooie Catalaanse cultuur. Barcelona werd meer als stadsfabriek gebruikt.

Toen Franco in 1975 overleed kwam er een einde aan de dictatuur van Catalonië en werd Spanje weer een echt koninkrijk. Spanje kwam onder leiding van Juan Carlos I. Onder zijn regime kreeg Catalonië een autonome status in 1979 en werd het Catalaans ook weer een officiële taal.

Vanaf de jaren tachtig ging het weer voorspoedig met Barcelona. Ze organiseerde zelfs de Olympische Winterspelen in 1992. Door de winterspelen moest Barcelona gemoderniseerd worden. Zo werden er metro’s en ringwegen aangelegd, maar werd ook een groot deel van het centrum hersteld. Barcelona stond dus in de jaren tachtig vol met prachtige bouwwerken van onder andere Gaudi.

Vanaf de jaren tachtig tot aan nu zit Barcelona in een stijgende lijn en is het uitgebreid tot één van de belangrijkste en modernste steden van Europa. Ook is het één van de belangrijkste culturele steden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *