Wijken in Barcelona

De stad Barcelona is weer onderverdeeld in tien stadsdistricten. Die verdeling is gekomen door de geschiedenis van Barcelona. De stadsdistricten waren vroeger allemaal onafhankelijke dorpen die vanaf de 19de eeuw bij Barcelona horen. Elk district heeft dus zijn eigen karakter.

De tien staddistricten van Barcelona zijn:

  • Ciutat Vella: dit is het historische centrum van Barcelona. Dit deel van Barcelona is eigenlijk altijd al Barcelona geweest, voordat de stad zich heeft uigebreid. Het bestaat uit de wijken; Barri Gòtic, El Raval, El Born en de vissersbuurt Barceloneta. Dit stadsdistrict wordt twee keer gescheiden door de La Rambla en door de Via Laietana. In het stadsdistrict zijn een hoop winkels, restaurants en kroegen te vinden.
  • Eixample: is het grootste staddistrict van Barcelona. Dit districti is onderverdeeld in vierkante woonblokken en lange rechte lanen. Eixample bestaat uit winkels, restaurants, musea en parken. Eixample is ooit gebouwd door Ildefons Cerda met als reden om Barcelona te verbinden met omliggende dorpjes. Een stukje van Eixample wordt ook wel ‘Gayxample’ genoemd en daar bevinden zich allerlei winkels, hotels en discotheken speciaal voor homo’s en lesbiennes. Eixample staat in zijn geheel ook bekend om het beruchte nachtleven. Het bestaat uit de volgende wijken; Dreta de l’Eixample, Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, Sagrada Familia en Fort Pienc.
  • Sants Montjuïc: dit stadsdistrict bestaat uit eigenlijk uit twee delen, namelijk; het heuvelachtige gebied aan de zee (Montjuïc) en het gebied Sants dat bestaat uit de wijk; Hostafrancs, La Bordeta, Poble Sec, Magoria en Zona Franca. Sants Montjuïc heeft niet de meest centrale ligging van alle stadsdistricten, maar het beschikt wel over de langste winkelstraat van Spanje. Die winkelstraat heet de ‘Carretera de Sants’.
  • Les Corts: dit is een stadsdistrict waar de meeste Barcelonezen wonen. Dit is een buitenwijk van het centrum, maar het beschikt toch over alle faciliteiten. In Les Corts bevindt zich bijvoorbeeld ook Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona. Les Corts bestaat uit vele wijken, namelijk; El Camp de la Creu-Loreto, El Camp Vell, Can Feu, Can Batllori, Can Sol de Baix, L’Església i Can Rosés, La Maternitat, Can Bacardi, La Merce, Sant Ramon i la Torre Melina en La Zona Universitaria – Bederrida.
  • Sarria – Sant Gervasi: dit is een stadsdistrict dat in het noorden van Barcelona ligt. In dit deel van Barcelona bevinden zich met name de chique appartementen gemengd met de oude resten van het oorspronkelijke dorp Sarria. Sarria – Sant Gervasi staat onder meer bekend om zijn dure restaurants. Het bestaat uit de wijken; Sarria en Sant Gervasi, Vallvidrera, Can Caralleu, Les Planes, Pedralbes en Tibidabo. Pedralbes is sinds een aantal jaren de duurste wijk van Barcelona. In deze wijk bevinden zich allemaal luxe villa’s en grote huizen.
  • Gracia: dit is een stadsdistrict dat vroeger een geheel zelfstandig dorp was. Gracia bestaat uit allemaal kleine straatjes en pleintjes. Gracia grenst aan één van de belangrijkste straten van Barcelona, namelijk aan de Passeig de Gracia. Deze straat bevind zich aan de noordkant van Park Güell. Gracia is de meest culturele stadsdistrict van Barcelona. In dit stadsdistrict bevinden zich niet alleen Catalanen, maar ook buitenlandse studenten, artiesten, zigeuners en Arabieren. In Gracia staat ook de grootste markt van Barcelona. Gracia bestaat uit de wijken; Villa de Gracia, Camp d’en Grassot, La Salut, El Coll, Vallcarca en Penitents.
  • Horta-Guinardó: dit is een stadsdistrict dat ver van het centrum van Barcelona vandaan ligt. Het district ligt op hoge heuvels en je hebt daardoor een prachtig uitzicht over de stad Barcelona. Het bestaat uit de wijken; Baix Guinardó, Can Baró, El Carmel, Font d’en Fargues, Font del Gos, Guinardó, Horta, La Clota, Montbau, Sant Genís, Taxonera en Vall d’Hebrón.
  • Nou Barris: ook dit is een stadsdistrict dat ver van het centrum vandaan ligt. Dit is een wijk dat vroeger geen oorspronkelijk dorp was, maar het is in de jaren 70 geheel zelf gebouwd. Om de snelle bevolkingsgroei in Barcelona aan te kunnen. Het bestaat uit de wijken; Can Peguera, Canyelles, Ciutat, Meridiana, Guineueta, Porta, Properitat, Roquetes, Torre Baró, Torre Llobeta, Trinitat Nova, Turó de la Peira, Vallbona, Verdum en Vilapicina.
  • Sant Andreu: dit is een stadsdistrict dat beschikt over een druk commercieel centrum. Toch ziet het eruit als een echt dorp. Het bestaat uit ongeveer zes straten met alleen mar winkels. He beschikt over de volgende wijken; Sant Andreu del Palomar, La Sagrera, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Navas en Congrés.
  • Sant Marti: dit is een stadsdistrict dat aan de zee en het strand grenst. Het bevindt zich ook dicht bij het centrum. Het beschikt over de volgende wijken; El Clot, Camp de l’Arpa, La Verneda, Poblenou en Besos.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *