Gastvrijheid, Zaken en Religie

Gastvrijheid in Spanje:

De meeste Spanjaarden zijn erg gastvrij. Spanjaarden gaan ook vaak een gesprek met vreemde mensen aan en nodigen ze dan al snel uit bij hun thuis om wat te eten en te drinken.

Het Spaanse zakenleven:

De Spanjaarden doen op een andere manier zaken dan Nederlanders. Als je als Nederlander een deal wilt sluiten met een Spaans bedrijf. Kan dat veel tijd kosten. In Spanje worden zaken altijd uitgebreid besproken. Het is daar ook een gewoonte om de zaken uitgebreid tijdens de lunch te bespreken. Ze vinden het belangrijk om goede contacten te leggen en relaties te onderhouden. De Spaanse zakenmannen/vrouwen zijn ook minder direct dan de Nederlanders.

Religie:

De meeste Spanjaarden zijn Rooms-katholiek. Namelijk 70,5% van de bevolking is katholiek, 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een ander geloof en 26,6% gelooft niet.

De Spanjaarden zijn eigenlijk katholiek geworden door zich in de burgeroorlog achter Franco te stellen. De status van de Spaanse katholieken werd in 1953 in het Concordaat vastgelegd tussen de Spaanse regering en het Vaticaan. In het Concordaat werd ook afgesproken dat de Spaanse regering godsdienstvrijheid moest erkennen en aanvaarden. Dit gold ook voor de wet. Het Concordaat werd in 1979 opgeheven. Tussen de Spaanse regering en het Vaticaan werd op vier terreinen afgesproken hoe de positie van de Katholieke kerks is geregeld. Dat is op juridisch, cultureel, economisch en militair gebied.

Het aantal Spaanse gelovigen is de afgelopen jaren flink gedaald. De beschermheilidigen van Spanje zijn; Jakobus de Meerdere, Johannes van Avila en Theresia van Avila.

De protestanten, moslims en joden vormen kleine groepen in Spanje. Zo bestaat de protestantse bevolkingsgroep uit niet meer dan 50.000 mensen.

De islam is ontstaan in Spanje door de Moren. De Moren brachten de islam mee vanuit Noord Afrika. Toen het regime van de Moren in 1942 ten einde kwam zorgde dat niet voor het einde van de aanwezigheid van de moslims. In 1492 werden de overgebleven moslims gedwongen om zicht te bekeren tot het christendom of het land te verlaten. De afgelopen jaren zijn het aantal moslims weer gestegen in Spanje, als gevolg van de stijgende immigratie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *