Klimaat in Spanje

Door de ligging van Spanje ligt het noordwesten van het land onder de ‘straalstromen’ (grote windsnelheden). De rest van Spanje heeft daar geen last van. Spanje staat ook bekend om zijn bergachtige landschap. Spanje is één van de landen die de meeste bergen hebben van Europa. De Spaanse klimaat wordt daardoor ook wel als een onregelmatig landschap gezien. Het land bestaat dus uit verschillende klimaten. Spanje kan verdeeld worden in een aantal klimaatzones, namelijk:

  • De noordoostkust van de Middellandse Zee = de Catalaanse kust, Balearen en het noorden van Valencia; die hebben een Mediterraan klimaat: dat houdt in dat er af en toe hete zomers zijn en milde winters. Er valt zo’n 600 millimeter regen per jaar. Dat worden ook wel de Mediterrane buien genoemd.
  • Zuidoostkust van de Middellandse Zee = Alicante, Murcia en Almería; die hebben een Mediterraan klimaat: dat houdt in hete zomers en milde winters. Het is er erg droog en er valt weinig regen. Op sommige plaatsen valt er maar 150 millimeter regen per jaar. Deze klimaatzone behoort tot de droogste plekken van Europa.
  • Zuidkust van de Middellandse Zee = Málaga en de kusten van Granada; die hebben een Subtropisch klimaat: dat houdt in warme en soms hete zomers en zachte en milde winters. Het gehele jaar is het gemiddeld 20 graden.
  • Vallei van Guadalquiver = Sevilla en Córdoba; die hebben een Woestijnklimaat: dat houdt in lange zomers waarin het vaak extreem warm en droog is en zachte winters waarin er amper nooit neerslag valt.
  • Zuidwest Atlantische kust = Cádiz en Huelva; die hebben warme, maar niet extreme zomers, milde winters en veel regen.
  • Spaanse Hoogvlakte = Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León; die hebben een Mediterraan klimaat: dat houdt in dat ze lange en hete zomers hebben en koude winters. Er valt weinig regen. Dit klimaat zit ook dicht tegen een landklimaat aan.
  • Vallei van de Ebro = Zaragoza en het binnenland van Catalonië; die hebben hete zomers en koude winters waarin er weinig neerslag valt. Dat noemen ze een Landklimaat.
  • Noordatlantische kust = Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland; die hebben een Zeeklimaat: dat houdt in dat er milde zomers zijn en milde winters met erg veel neerslag. Er valt gemiddeld zo’n 1000 tot 1200 millimeter per jaar.
  • Pyreneeën; die hebben frisse zomers en koude winters er valt af en toe regen. Dit noemen ze het Hooggebergteklimaat.
  • Canarische Eilanden; die hebben een Subtropisch klimaat: dat houdt in dat het gehele jaar zomerse temperaturen zijn, het is wel vochtiger dan op de westelijker gelegen eilanden.

Uit onderzoek is gebleken dat de best klimaat van de wereld zich bevindt in de stad Las Palmas op Gran Canaria.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *