De eerste Spaanse bewoners waren de jagers en verzamelaars omstreeks 800.000 v. Chr. De jagers en verzamelaars staan bekend om hun mooie grotschilderingen. Ze hebben onder andere schilderingen gemaakt in de grotten van Altamira, Puente Viesgo en Cantabria.

Ongeveer 218 v. Chr. vestigde de Romeinen zich in Spanje. Die kwamen naar Spanje toe om de Carthagers te bestrijden. De Romeinen raakte daarmee in oorlog en zo ontstond de eerste Punische oorlog. De Romeinen gingen in Spanje verder met hetgeen waar ze zo goed in waren; het stichten van steden, tempels, theaters en het doorvoeren van Romeinse normen en waarden. Door de Romeinen werd Spanje in drie stukken verdeeld en kwamen er ook drie keizers aan de macht.

Het Romeinse Rijk kwam ten einde in de 5de eeuw na Chr. Na de Romeinen kwamen de Visigoten aan de macht in Spanje. Onder hun macht werd de hoofdstad van Spanje ‘Toledo’. De Visigoten konden Spanje niet goed regeren en de macht van de Visigoten werd gemakkelijk overgenomen door de Moren uit Noord Afrika.

Na de Visigoten kwamen de Moren naar Spanje. Die trokken op vanuit Noord Afrika, Tarifa en uiteindelijk Gibraltar naar Spanje. Onder het regime van de Moren ontstond een oorlog met de christenvorsten. Die oorlog zou duren tot 1492. Het regime van de Moren in Spanje heeft uiteindelijk 7 eeuwen geduurd. Door de Moren werd de islam een bestaande geloofsovertuiging in Spanje en werd er een Moors-Spaanse cultuur ontwikkeld. De oorlog met de christen kwam ten einde op 2 januari 1492 door de belegering van Reyes Católicos.

In de periode na de Moren kwam Spanje onder leiding te staan van de Habsburgers (1504-1700) en de Bourbons (1700-1868). Door deze twee periodes werd Spanje een sterk land dat zijn rijk steeds meer begon uit te breiden. Spanje ging met iedereen de oorlog aan en breidde op die manier zijn rijk steeds groter uit.

Het tijdeperk van de Bourbons werd beëindigd door Napoleon Bonaparte. Die werd in de 19de eeuw keizer van Frankrijk en nam een groot deel van Europa over. Doordat de Bourbons verslagen werden door Napoleon ontstond er een lange guerrilla oorlog. Die oorlog noemen ze in Spanje de ‘Guerra de Independencia’.

De Spaanse Republiek ontstond in 1931, doordat koning Alfonso XIII gedwongen moest aftreden. Door politieke instabiliteit ontstond er een Spaanse burgeroorlog. Die was van 1936-1939 tijdens die oorlog werd de republiek die toen bestond omver geworpen. Het was eigenlijk een oorlog tussen de democratie en het franquisme (een variant op het Italiaanse fascisme).

Het was dus een oorlog tussen de nationalisten en de toemalige regering. De nationalisten stonden onder leiding van Franco, die steun kreeg van Duitsland en Italië. De nationalisten wonnen de oorlog in 1939 en Franco bleef tot aan zijn dood dictator van Spanje. Zijn bijnaam was ‘caudillo’, omdat hij weigerde om president te zijn.

Na de regeerperiode van Franco kwam de Spaanse economie in een stijgende lijn terecht. Dit kwam onder meer door het massatoerisme. De leider van Spanje was in die tijd Juan Carlos I, dat was de kleinzoon van Alfonso XIII. Doordat hij de nieuwe koning van Spanje werd ontstond in 1978 een democratische grondwet in Spanje.

Spanje was al die tijd een gecentraliseerde eenheidsstaat. In 1982 kwam daar verandering in en werd Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio’s. De verandering naar democratie liep vlotjes en goed voor de Spanjaarden. Nadat Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio’s werd, zijn ze ook lid geworden van de EU en de NAVO.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *