Wijken in Madrid

Madrid bestaat uit zeven verschillende wijken. Dat zijn namelijk de wijken; Sol, Huertas, La Latina, Chueca, Malasana, Salamanca en Lavapíes. De eerste drie wijken (Sol, Huertas en La Latina) liggen in het centrum van Madrid de overige wijken liggen buiten het centrum. Toch is de afstand tussen de zeven weken niet zo heel groot, omdat Madrid een hele compacte stad is. Met de metro ben je er allemaal zo.

Sol

Sol: ligt precies in het midden van Madrid. Het wordt ook wel het ‘hartje’ van Madrid genoemd. In deze wijk bevinden zich vele historische gebouwen en pleinen. Het centrum van Sol begint bij het plein Puerta del Sol. Om dit plein heen staan allemaal warenhuizen en lekkere Spaanse restaurants. In Sol heb je ook de Plaza Mayor liggen waaraan vele restaurants, cafés en terrasjes liggen. Ook bevinden zich op dit plein vele straatartiesten. Verder bevindt zich in de wijk Sol ook het grootste opera podium van de wereld namelijk; Teatro Real. Je kan ook naar Plaza de Oriente gaan waar je vele verschillende standbeelden ziet van de Spaanse koningen. Ook bevindt zich hier het koninklijk paleis Palacio Real. In Sol kan je ook de beste musea’s van de wereld vinden, zoals Museo Thyssen-Bornemisza en Museo del Prado. Tot slot kan je ook naar Sol gaan om de Cathedral de la Almundena te zien waar meer dan 100 jaar aangewerkt is.

Huertas

Huertas: is traditionele Spaanse wijk. Huertas wordt ook wel ‘Barrio de las Letras’ genoemd. Dit komt, omdat in de gouden eeuw vele schrijvers en dichters naar deze wijk toekwamen. Een paar jaar geleden is Huertas opgeknapt en bevinden zich nu verschillende bronzen tegels op de voetpaden met literaire teksten. Huertas beschikt over het bekendste theater van Madrid, genaamd ‘Ballet Flamenco’. In dit theater kan je prachtige dans flamenco ontdekken. U kunt ook naar Huertas toe gaan om prachtige livemuziek te horen in de authentieke tapas barretjes. Deze wijk is vooral leuk voor de wat oudere toeristen. De wijk Huertas beschikt ook over historische gebouwen en architectuur. Dat ligt met name aan de rand van de Huertas. Het centrum van Huertas bestaat met name uit Plaza de Santa Ana. Hier komen veel mensen op een terrasje zitten.

La Latina

La Latina: is de oudste wijk van Madrid. Het leuke aan deze wijk is dat de straatjes erg smal en kronkelig zijn. In La Latina bevinden zich schitterende pleinen en kerken uit de Habsburg periode van 1500 tot 1700. Op het plein Plaza de la Paja bevindt zich de San Andrés. Dat is een kerk met mooie gotische en renaissance stukken. Op de Plaza de San Andrés bevindt zich het Museo de San Isidro. Dit is een prachtig herenhuis uit de 16de eeuw. In dit museum kan je onder andere archeologische stukken bewonderen van de eerste nederzettingen van Madrid. De mooiste kerk van Madrid staat in deze wijk en heet San Francisco el Grande. De kerk is met name bekend vanwege zijn schilderijen, fresco’s en glas in lood ramen. Deze kerk beschikt ook over de grootste koepel van de wereld. In La Latina is er elke zondag ook de grootste vlooienmarkt van Madrid ‘El Rastro’.

Chueca

Chueca: is een authentieke en kosmopolitische wijk van Madrid. Het centrum van Chueca is Plaza de Chueca. In het centrum is het altijd druk op de terrasjes. De laatste paar jaren zijn er ook vele trendy restaurants, cafés en winkels bijgebouwd. In Chueca is er veel verschillend publiek. Er loopt van alles rond. In het noorden van Chueca is geen nette buurt, ondanks de nieuwe restaurants en cafés. In het noorden bevinden zich er veel jeugd. De bekendste bezienswaardigheden van Chueca zijn het Museo Municiapl, Museo Romántico, Palacio de Justicia en Palacio Longoria.

Malasaña

Malasaña: staat bekend als een rustige wijk met veel 19de eeuw straatjes. De wijk is in de afgelopen jaren flink wat opgeknapt en sindsdien komen er steeds meer jongeren naar de wijk toe. Er bevinden zich in Malasaña flink wat clubs en cafés. Ze zijn hier wel minder trendy en hip dan in Chueca, maar ze zijn ook een stuk goedkoper. Het centrum van deze wijk bevindt zich in Plaza del Dos de Mayo. Op dit plein wordt elk jaar in mei het festival San Isidro gehouden. ’s Avonds worden er dan concerten, fairs en feesten georganiseerd. De leukste bars en restaurants in Malasaña liggen in de straten tussen Fuencarral en San Bernardo in. Malasaña staat ook bekend om zijn juwelierswinkels en de leuke ambachtswinkeltjes. In het westen van de wijk Malasaña bevindt zich de straat Calle San Bernardo. Deze is vernoemd naar het monument Centro Cultural Conde Duque wat gebouwd is tussen 1717 en 1745. Het monument is gebouwd ter bewaking van koning Philip V. Andere bekende bezienswaardigheden zijn Museo Municipal de Arte Contemporáneo en het Palacio de Liria.

Salamanca

Salamanca: is een levendige en drukke wijk waar veel verkeer rijdt. Deze wijk staat bekend als de rijkste buurt van Madrid en er zitten ook vele trendy en luxueuze winkels, hotels en restaurants. Als je naar de strat Calle Juan Bravo gaat vindt je mooie bars en discotheken. Wil je naar winkels die beter te betalen zijn moet je naar de strat Calle Goya gaan. Deze wijk Salamanca staat met name bekend om zijn futuristische architectuur en de prachtige standbeelden en musea. Het bekendste museum is Museo Arquelógico Nacional, maar ook Museo Lázaro Galdiano, Museo Sorolla en Museo de Ciencias Naturales zijn leuk om te bezoeken. In de wijk Salamanca bevindt zich ook het voetbalstadion van Real Madrid, genaamd Santiago Bernabéu. Tot slot kan je ook naar Salamanca toegaan om het park El Retiro te bezoeken. Waar er veel straatoptreden zijn, maar je ook lekker een bootje kan huren.

Lavapiés

Lavapiés: is de multiculturele wijk van Madrid. In deze wijk bevinden zich niet alleen maar tapas barretjes, maar ook Indisch, Midden Oosten en Chinees eten. In de wijk Lavapíes kan je ook het lekkere plaatselijke drankje proeven, genaamd ‘Cidrerías’ wat ook wel cidersangria betekend. Als je de echte Flamenco wil zien moet je naar de straat Calle Olivar. De wijk Lavapíes bestaat uit eingelijk uit twee wijken. Het bestaat uit een achterstandswijk en het nette centrum. De Plaza Tirso de Molina verdeeld de wijk in tweeën. Op dat plein staat een standbeeld uit de gouden eeuw. Plaza de Lavapíes was in de Middeleeuwen het centrum van de Joden. Op het plein kan je nou heerlijk genieten van de restaurants en barretjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *